Get Adobe Flash player

Wat is Z-Wave technologie?

Z-Wave is een innovatief, draadloze communicatie protocol dat wordt gebruikt in “Home Automation” systemen. Deze technologie wordt gebruikt om thuis onder andere elektronische apparaten, zoals alarm, verlichting, thermostaten, airconditioning en ventilatie-units en elektronische audio-en videoapparatuur aan te sturen.

Z-Wave is een MESH netwerktechnologie, waarbij elk apparaat binnen het netwerk in staat is tot verzenden en ontvangen van stuurcommando's. De aangesloten modulen versterken elkaars signaal als het ware.  De apparaten zijn ook in staat om controle en toezicht te houden op de functies van bepaalde modules, door continu informatie uit te wisselen naar de centrale eenheid over een bepaalde status. In principe kunnen alle door Z-wave technologie gecertificeerde apparaten met elkaar communiceren. De programmeurs van software die binnen de diverse merken controllers (Gateways in Domotica termen) worden gebruikt bepalen uiteindelijk de compatibiliteit en functionaliteit van het gehele merk gebonden systeem.
Zo kunnen bijvoorbeeld rolluik modules van Figaro communiceren met de e-Centre controller van Eminent, echter krijg je op dit moment nog geen mooi icoontje op het controller scherm.
Van Eminent kan ik zeggen dat een team van programmeurs werkt aan Nederlandstalige systeem integratie. Regelmatig wordt hun software via een internet portal ge-update. De e-Centre communiceert met de portal en haalt daar tevens zijn nieuwe instellingen vandaan.

Tot op heden werken meer dan 250 bedrijven over de hele wereld aan apparaten met Z-Wave technologie. Zodoende komen steeds meer producten op de markt met elk hun eigen toepassing en functionaliteit.

Het succes van de Z-wave technologie en alle nieuwe toepassingen op de consumenten markt is dan ook afhankelijk van de ondersteuning die wordt geboden door de programmeurs van de betreffende software die meegeleverd wordt met de diverse controller systemen op de markt.