Get Adobe Flash player

postheadericon Introductie Home Server

 

Home Servers worden tegenwoordig steeds meer populair. Veel mensen weten echter niet wat het is, en wat de voordelen van een home server zijn. In dit artikel: probeer ik uit te leggen wat het is, wat het doet en wat de voordelen van een homeserver nu zijn.

HOME SERVER

diagram

De Home Server software is oorspronkelijk bedacht door Microsoft. Omdat de meeste mensen tegenwoordig grote hoeveelheden plaatjes, films, muziek, foto's en documenten hebben is het lastig om te zorgen dat alle computers in een huis hier toegang tot hebben. Een oplossing is gevonden in het plaatsen van een Home Server. Dit apparaat is in feite niets anders dan een eenvoudige computer met een grote hoeveelheid opslagruimte (schijfruimte).

De home server maakt :

* back-ups van alle (Microsoft) computers in huis, geheel geautomatiseerd,
* bestanden over het interne netwerk beschikbaar,
* een printer voor alle computers beschikbaar
* een externe toegang mogelijk. Met deze externe toegang kun je overal ter wereld je bestanden bekijken via het internet. Zelfs je vakantiefoto’s uploaden naar je Home Server vanaf je vakantieplek is nu een fluitje van een cent.
* gebruik van vele extra handige toepassingen die als "add in" zijn te installeren

Een Home Server in huis of op kantoor heeft grote voordelen.

In een normale situatie zijn er in huis waarschijnlijk één à twee printers, een paar computers, mogelijkerwijs een scanner, een mediacenter voor de tv etc. Er is geen centraal punt in deze wirwar van elektronische apparaten. De home server vervult de centrale rol. Via de Home Server kunnen bestanden gecentraliseerd worden ( bijvoorbeeld al uw foto's op de server zodat ze niet meer op diverse andere computers staan).
Printers kunnen aangesloten worden op de server zodat ze door alle computers via het netwerk te benaderen zijn. Het e-mailen van documenten van de ene computer naar de andere computer zodat ze geprint kunnen worden is dus verleden tijd. Een ander voordeel is dat de home server ingesteld kan worden om automatisch back ups te maken. Hierdoor kan een individuele computer crashen zonder dat belangrijke gegevens verloren gaan.
De hoofdrol van de home server is het bieden van enorme opslagcapaciteit. Tegenwoordig worden zowel films,- als games alleen maar groter, downloaden neemt tevens veel ruimte in beslag. Een home server heeft vaak honderden gigabytes ruimte voor de opslag van alle media. Als er een mediacenter in huis is waarmee op de TV naar bestanden op de computer gekeken kan worden dan kan deze ook worden aangesloten op de server (zelfs draadloos). Hierdoor kunnen films van de computer op zolder via de home server en het mediacenter in de woonkamer op de televisie worden bekeken. Het gedoe met memorysticks, geheugenkaarten of externe harddisks is dus over. Mocht je een keer buitenshuis een presentatie willen geven dan kan de home server ook uitkomst bieden: via internet zijn alle bestanden op de server toegankelijk.
 
Voorbeelden van Servers:

hsrv voorbeeld

Resumé:

Home servers zijn voor gezinnen met meerdere PC's of notebooks een investering in backup en opslagcapaciteit. Alle aangesloten PC's worden automatisch in een dagelijkse backup schema gezet.

Een home server voor kleinere bedrijven tot 10 gebruikers is een veel goedkopere oplossing als een dure business server. Je spreekt hier al gauw over een kostenbesparing van een kleine duizend euro ten opzichte van een Small Business Server.

Ik moet dit artikel eindigen met een belangrijke vraag; Wanneer was uw laatste backup?